Biogazownie
Biogazownia rolnicza jest instalacją zaliczaną do odnawialnych źródeł energii, produkująca biogaz rolniczy w oparciu o ustawę z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii.
Podstawą technologii produkcji biogazu – paliwa dla agregatów kogeneracyjnych, jest fermentacja metanowa związków organicznych. Zachodzi ona również środowisku naturalnym, jednak na dużo mniejszą skalę. Proces zachodzi w związku z czynnościami życiowymi bakterii metanowych. W warunkach beztlenowych bakterie te rozkładają kwasy tłuszczowe, alkohole oraz inne związki organiczne do metanu i dwutlenku węgla.
Substraty stałe, będące bazą do produkcji dowożone są na bieżąco i zadawane do komory fermentacyjnej. Dozowanie substratów stałych do komory fermentacyjnej prowadzone jest automatycznie i sterowane komputerowo, co pozwala na pełna kontrolę procesu.
W zbiorniku fermentacyjnym powstaje 100% całego biogazu wytwarzanego w biogazowni. Minimalny czas pobytu substratu w układzie wynosi 60 dni. Zbiornik jest szczelnie zamknięty a temperatura wewnątrz utrzymuje się na poziomie 42-44 stopni Celsjusza.
Z komory fermentacyjnej biogaz trafia do zbiornika, skąd trafia do dalszej części instalacji. Biogaz pozyskiwany w procesie fermentacji jest wykorzystywany energetycznie w agregacie kogeneracyjnym, który odpowiedziany jest za produkcję energii elektrycznej. Produktem ubocznym procesu jest energia cieplna oraz bezwonne nawozy pofermentacyjne, będąca doskonałym zasileniem gleby pod uprawy.
Korzyści płynące z budowy biogazowni
biogazowni:
- zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, w tym metanu, który jest wykorzystywany w procesie produkcyjnym.
- wykorzystanie odpadów organicznych
- ograniczenie spalania paliw kopalnych
- produkcja bezwonnego nawozu organicznego dla rolnictwa (pofermentu)